Mitt emellan Skara och Skövde ligger Varnhem som är ett populärt besöksmål. Platsen är en del av en urgammal kulturbygd som varit brukad och bebodd i tusentals år. I den natursköna miljön runt klosterkyrkan och klosterruinerna kan du ta del av en fantastisk historia. I omgivningen frodas en sagolik ängsflora och i örtagården strax intill hittar du läkeväxter från medeltiden. Nära klosterkyrkan har arkeologerna grävt fram ruinen efter en av Sveriges äldsta kyrkor byggd redan på vikingatiden, och på gravplatsen runt om finns tusentals gravar. De spännande fynd som gjorts här gör att Västergötlands historia delvis fått skrivas om.
Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna funnit ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor.
Gravplatsen runt om rymmer flera tusen gravar. Här började man begrava sina döda enligt kristet gravskick redan på 900-talet vilket är sensationellt tidiga dateringar. De spännande fynden gör att Västergötlands historia delvis fått skrivas om. Kristnandet av Västergötland skedde flera generationer före Olof Skötkonungs dop i Husaby som enligt traditionen ägde rum i början av 1000-talet. Kyrkan byggdes på vikingatiden som en privat gårdskyrka på storgodset Varnhem. Till kyrkan hör också en krypta som kanske är Sveriges äldsta bevarade rum.
Storgården Varnhem skänktes till munkarna i mitten på 1100-talet och då byggdes Varnhems kloster. Utgrävningsfynden berättar om platsen från tiden innan munkarna kom, under vikingatiden och längre tillbaka under järnåldern. Spåren i jorden, kyrkoruinen och gravarna vittnar om en mäktig och betydelsefull familj med kontakter ut över hela Europa. Tack vare en runristad gravsten känner vi namnen på några av dessa personer - Kata, hennes man Kättil och hennes bror Torgils.
Porten till Katas kyrka, vilken nu fått ett skyddande tak, öppnades i maj 2017. Här finns utställningen ”Kristna vikingar i Varnhem” som berättar om Västergötland på vikingatiden, om Katas stora gård och om människorna som levde här för 1000 år sedan.
Omgivningarna runt kyrkoområdet är snudd på magiska. Berget Billingen med pilgrimsleder i flera riktningar, det vackra Valleområdet med alla sjöar och vandringsleder och inte minst den fågelrika Hornborgasjön med utställning, spänger och gömslen. Allt ett stenkast från Varnhems klosterkyrka.
Länsstyrelsen i Västra Götaland som har ansvar för ruinens långsiktiga exponering har sett till att kyrkogrunden av sten med sina gravplatser skyddats från väder och vind. Detta har gjorts genom en överbyggnad av trä som täcker grunden, men också skapar ett rum att vistas i för upplevelser och gestaltning av berättelser om platsen och dess historia.