Genom denna tur i det medeltida Skaraborg får du en inblick i hur samhället såg ut under medeltiden. På några av platserna finns det föremål som du kan se i 3D-format. För att få upp dessa i skärmen måste du befinna dig på platsen.
Produktion: Visit Skaraborg
Manus: Hjalmar Olsson ord & vision
Uppläsare: Elisabet Karlson
Ljud & musik: Ulf Söderberg ljud & musikproduktion
To get the information in English, click on the globe icon at the bottom, left of the text "starta tur".
Berättelsen i text:
S:ta Helena kyrka ligger mitt i Skövde och bär namn efter stadens skyddshelgon S:ta Elin eller S:ta Helena.
Under medeltiden var S:ta Helena kyrka ett betydande vallfartsmål för pilgrimer från hela Skandinavien.
S:ta Elin, även kallad S:ta Helena, var enligt legenden en gudfruktig kvinna av hög börd som levde på 1100-talet. Hon var av förnäm släkt. Efter sin mans död vigde hon sitt liv åt Gud med böner och fasta. Hon lär också ha låtit bygga stora delar av Skövdes kyrka. Det var i kyrkan hon fick en uppenbarelse om att ett helgon skulle få sin sista viloplats där. Det var alltså sitt eget livsöde hon såg.
En av Elins döttrar var gift med en man som var hustrumisshandlare. Makens grymhet sågs inte med blida ögon av parets tjänare som var väldigt fästa vid sin husmor och de mördade honom. Elin beskylldes av mannens släkt att vara anstiftare till mordet och vid ett besök i Götene blev hon dödad som hämnd.
Vid hennes död skedde flera mirakel och hon blev helgonförklarad den 31 juli år 1164, Sveriges första kvinnliga helgon. Elin ska ha tagit initiativet till S:ta Helena kyrka likväl som kyrkorna i Våmb och Götene. Det sägs att hennes gravkammare fanns här i de äldsta delarna av S:ta Helena kyrka. Pilgrimer vallfärdade till Skövde för att besöka graven men också helgonets källa – som än idag finns kvar inne på militärområdet.
Inne i kyrkan, till vänster om koret finns en järngrind i vackert rutmönster från 1400-talet. Dess ursprungliga plats var nedanför trappan till gravvalvet där S:ta Elins kvarlevor skulle ha bevarats i ett skrin. Trappan kan ses genom glasrutan i golvet till vänster i koret.
Passa också på att ta en titt på Astri Taubes statyett av S:ta Elin från 1950 som hänger på utsidan av kyrkan på dess norra sida. Sankta Elin avbildas med svärd i handen som symboliserar hur hon dödades.