Genom denna tur i det medeltida Skaraborg får du en inblick i hur samhället såg ut under medeltiden. På några av platserna finns det föremål som du kan se i 3D-format. För att få upp dessa i skärmen måste du befinna dig på platsen.
Produktion: Visit Skaraborg
Manus: Hjalmar Olsson ord & vision
Uppläsare: Elisabet Karlson
Ljud & musik: Ulf Söderberg ljud & musikproduktion
To get the information in English, click on the globe icon at the bottom, left of the text "starta tur".
Berättelsen i text:
Kyrkan i Götene uppfördes på 1100-talet till minne av Sankta Elin och är en av stiftets äldsta kyrkobyggnader. Enligt legenden mördades Elin i samband med själva kyrkoinvigningen här i Götene, nådens år 1160.
Elin av Skövde eller Helena av Skövde är ett helgon som vördats i hela Sverige samt i delar av Norden. Hon betraktas som Västergötlands och Skövdes skyddshelgon och var Sveriges första kvinnliga helgon.
Enligt legenden blev Elin tidigt änka. I sitt äktenskap hade hon många barn. Efter makens död levde hon ett fromt liv på sin gård i Våmb och skänkte rikliga gåvor till kyrkan i Skövde.
Elin hade en dotter som blev utsatt för hustrumisshandel av sin make. Detta hade till följd att mannen, Elins måg, dräptes av en tjänare. Mannens släktingar skyllde det inträffade på Elin och tog därför blodshämnd genom att dräpa henne när hon var på väg till kyrkoinvigningen i Götene omkring år 1160. Strax före sin död hade Elin gjort en pilgrimsvandring till den Heliga Graven i Jerusalem.
Elin begravdes i Skövde kyrka och det berättades att det inträffade många under vid hennes grav. Enligt legenden ska hon också ha helgonförklarats av påven Alexander III på initiativ av Sveriges förste ärkebiskop, Stefan av Alvastra.
Bakom legendens Elin anar vi en verklig och mäktig kvinna, en av de personer som tog initiativ till sin tids ambitiösa kyrkobyggen. Förmodligen var Elin med- eller huvudansvarig för finansieringen av både Götene och Skövde kyrkor. Elins historia vittnar emellertid om betydligt mer än så. I egenskap av förmögen änka med stort inflytande var det Elins plikt att sörja för släktingars och vänners välgång. Om hennes dotter regelbundet misshandlades var hon tvungen att agera. Med andra ord: Elin kan mycket väl ha varit skyldig till mordet på svärsonen. Dessutom var ett av de vanligaste motiven bakom pilgrimsresor botgöring. För att erhålla syndaförlåtelse för mord krävdes omfattande botgöring, och Heliga landet var ett lämpligt resmål.
Än idag förvaras en relik – en benbit från hennes lillfinger – i en relikgömma i altaret. Elin är dessutom avbildad på de senmedeltida kalkmålningar som pryder kyrkans interiör.
Och på ett industriområde i Götene finns ännu den källa som lär ha sprungit fram på platsen för Elins död.