Genom denna tur i det medeltida Skaraborg får du en inblick i hur samhället såg ut under medeltiden. På några av platserna finns det föremål som du kan se i 3D-format. För att få upp dessa i skärmen måste du befinna dig på platsen.
Produktion: Visit Skaraborg
Manus: Hjalmar Olsson ord & vision
Uppläsare: Elisabet Karlson
Ljud & musik: Ulf Söderberg ljud & musikproduktion
To get the information in English, click on the globe icon at the bottom, left of the text "starta tur".
Lyssna först på berättelsen och klicka sedan på AR-symbolen i bilden ovan.
Du får då upp en bild på Aranäshjälmen, även kallad Torgis Knutssons järnhatt. Den är en så kallad tunnhjälm, en hjälmtyp som var mycket vanlig i Europa omkring år 1300. Den hittades vid utgrävningar av Aranäs år 1916.
Aranäshjälmen bär synliga spår av eld och rost och dess vänstra sida är något tillplattad Brännskadorna på hjälmen kan rimligtvis förklaras av den brand som utbröt på borgen år 1305. Hettan från elden gjorde sannolikt också att järnet mjuknade, varför hjälmen plattades till under trycket från rasmassorna. Hjälmen finns på Historiska museet i Stockholm.
Berättelsen i text:
”Aranäs, det var ett fäste
Där varo bröderna alla gäste
Marsken (Torgils) hade dem alla bjudit in
Öl och must, mjöd och vin…”
Året är 1304 när borgen här i Aranäs står i centrum för maktstriderna i Sverige. Magnus Ladulås söner Birger, Erik och Valdemar har kommit i konflikt med varandra. Birger som är äldst är kung men anar att hans bröder, Erik och Valdemar, konspirerar mot honom med hjälp av kung Håkon i Norge. Sveriges mäktige marsk Torgils Knutsson bjuder in bröderna till ett försoningsmöte här på sitt fäste Aranäs. Kung Birger får bröderna att underteckna ett dokument där de lovar att inte sluta utrikes förbund eller dyka upp vid hovet om de inte blir kallade. Men stridigheterna fortsätter i det som kallas Håtunaleken.
Året senare grips marsken Torgils Knutsson på Lenaborg och hans borg här på Aranäs bränns ned.
Aranäs skänks då av hertig Erik till nunnorna i Gudhem och det tycks som de vistades på Aranäs en tid vid 1300-talets mitt.
Aranäs förlorar sakta i betydelse och förfaller. 1550 tycks borgen ha legat i ruiner även om godset fanns kvar. Efter en lång period av förfall och ägarbyten blir Årnäs som platsen kom att heta en rik jordbruksegendom under 1700-talet. Den nuvarande Årnäs herrgård, i vars trädgård borgruinen ligger, är uppförd på 1700-talet.
Utgrävningar har visat att Aranäs borg bestått av en flervånig rektangulär tornbyggnad, cirka 13 gånger 19 meter, och med 4 meter tjocka murar. Tornet har senare blivit sammanbyggt med en kvadratisk borgmur, cirka en meter tjock och med omkring 35 meter långa sidor. Anläggningen har omslutits av en vallgrav i anslutning till murarna.
Under utgrävningarna fann man den så kallade Aranäshjälmen också kallad ”Torgils Knutssons järnhatt” Hjälmen är typisk för tiden omkring år 1300. Kanske har den en gång tillhört den mäktige Torgils Knutsson innan han miste både Aranäs och livet under 1300-talets hårda kamp om kronan.