OOPS
Map requires javascript enabled
Medeltida Skaraborg
Locations
Info

Genom denna tur i det medeltida Skaraborg får du en inblick i hur samhället såg ut under medeltiden. På några av platserna finns det föremål som du kan se i 3D-format. För att få upp dessa i skärmen måste du befinna dig på platsen. 

Produktion: Visit Skaraborg
Manus: Hjalmar Olsson ord & vision
Uppläsare: Elisabet Karlson
Ljud & musik: Ulf Söderberg ljud & musikproduktion

 

To get the information in English, click on the globe icon at the bottom, left of the text "starta tur".

 

 

 

 

 

Varnhems klosterkyrka
Foto: Mårten Bergkvist

Lyssna först på berättelsen och klicka sedan på AR-symbolen i bilden ovan.

När Birger Jarls grav återfanns och öppnades för första gången 1920 påträffades en ring i silverblandat guld bland skelettdelarna. Storleken visar tydlig att den tillhör någon av männen i graven. (Ringen på bilden är en kopia som är framtagen, den finns att köpa på Västergötlands museum i Skara).

Berättelsen i text:

Du står nu framför det som en gång var Sveriges största kloster, munkklostret i Varnhem.

En högättad kvinna vid namn Sigrid donerade sin gård till cistercienserorden som började uppföra klostret i mitten av 1100-talet.

Av klostret återstår idag bara ruiner men själva klosterkyrkan har bevarats och där inne ligger flera svenska medeltidskungar av den Erikska ätten begravda, liksom Stockholms grundare Birger jarl, som ligger begravd precis vid ingången. Genom att låta sig begravas i klosterkyrkan kunde man försäkra sig om munkarnas ständiga förböner och själamässor – och därmed sin själs frälsning.

Birger jarl finns också avbildad inne i kyrkan. Uppe på en pelare bortanför predikstolen till vänster finns ett stenporträtt föreställande Jarlen. Ett stenhuvud som förmodas vara hugget under Birger jarls livstid. Det är också den första kända avbildningen i vårt land av en historisk person. När jarlens grav öppnades 2002 och Birgers kranium undersöktes visade det sig att reliefen högst troligt är porträttlik.

På 1500-talet drabbas klostret av en katastrof när Gustav Vasa lägger ned klostren och drar in godsen till kronan. 1566 bränns klosterbyggnaderna av danskarna under Nordiska sjuårskriget.

Kyrkan tycks dock ha klarat sig och 1647 ingick den i Drottning Kristinas bröllopsgåva till greve Magnus Gabriel De la Gardie och hans hustru Maria Eufrosyne. Greven besökte platsen omkring 1650 och inledde en stor upprustning av kyrkan. Det höga tornet kom till. Magnus Gabriel och hans hustru Maria Eufrosyne ligger också begravda här inne.

00:00
00:00
Varnhems klosterkyrka
Guides