Genom denna tur i det medeltida Skaraborg får du en inblick i hur samhället såg ut under medeltiden. På några av platserna finns det föremål som du kan se i 3D-format. För att få upp dessa i skärmen måste du befinna dig på platsen.
Produktion: Visit Skaraborg
Manus: Hjalmar Olsson ord & vision
Uppläsare: Elisabet Karlson
Ljud & musik: Ulf Söderberg ljud & musikproduktion
To get the information in English, click on the globe icon at the bottom, left of the text "starta tur".
Berättelsen i text:
Du befinner dig nu vid Forshems kyrka från 1100-talet. En märklig kyrka, av flera skäl. Det är den enda kyrkan i Norden som är helgad åt den heliga graven – alltså Jesu Kristi grav - i Jerusalem. Hur kommer det sig? Kyrkan ska själv få berätta mer. Gå nu och ställ dig framför kyrkans huvudentré i tornet.
Titta närmare på stenreliefen ovanför porten in till kyrkan. Figuren i mitten är Jesus som med två fingrar välsignar en kyrka, förmodligen just Forshem. Stenhuggaren längst till vänster håller på att forma ett stenblock till kyrkobygget. Lägg märke till hans hacka: spetsig i ena änden, försedd med en egg i den andra. Stenhuggarkonsten var en för tiden ny konst i Sverige som möjliggjorde byggnader i sten - större och starkare än något som tidigare byggts. Kanske är detta ett självporträtt av mannen som utfört reliefen, han brukar kallas Forshemsmästaren och hans verk syns runt om kyrkans fasad.
Men vem är mannen till höger? Ser du att han står med foten på Jesus fot? Varför gör han det? Kanske betygar han på detta sätt sin vördnad. Andra menar att det här är en orientalisk sed: mannen beseglar ett ingånget avtal. Än idag säger vi att "stå på god fot" med någon. Har han avgivit ett löfte till Jesus? Mannen är förmodligen kyrkans byggherre. Lägg märke till hans häst längst till höger. Har han varit ute på resa? Byggherrens namn vet vi inte. Men kanske har han avgivit löftet till Jesus att låta uppföra kyrkan.
Gå nu vidare runt kyrkan, åt höger, tills du kommer till kyrkans södra ingång i änden av en liten allé. Här finns Forshemsmästarens nästa praktverk med en inskrift på latin:
Ista Ecclessia sit in honore domini nostri Iesu Christi et sancti sepulctri. Det betyder: Denna kyrka ska vara helgad åt Vår Herre Jesus Kristus och den heliga graven.
Har du nu kommit fram till den södra porten så ser du den här inskriften i det välvda bandet ovanför stenreliefen som kröner porten. Här har vi alltså beviset för att Forshem är en så kallad gravkyrka. Detta är också fortsättningen på berättelsen. I förra stenreliefen uppfördes kyrkan och på denna vigs den sedan åt Kristus och heliga graven. Man måste komma ihåg att en kyrka var inte bara är samlingssal utan en helig byggnad.
Stenreliefens figurer som du ser här föreställer Jesus i mitten omgiven av apostlarna Petrus och Paulus. Lägg märke till korset ovanför Jesus. Ett så kallat S.t Georgkors – se hur korsarmarna liksom smalnar av mot mitten. Korsfarare i det första korståget 1099 som ställde sig i S:t Georgs beskydd använde sig av detta kors. Möjligheten finns att Forshems byggherre deltagit i korståget och sedan avgivit löftet att uppföra en kyrka till den heliga graven hemma i sitt eget land.
Fortsätt gärna runt kyrkan och lägg märke till Forshemsmästarens andra reliefer. De är hämtade ur Passionshistorien i Bibeln. Alltså Jesus lidande och korsfästelse.
Gå också gärna in i kyrkan och se de fina takmålningarna i koret.