OOPS
Map requires javascript enabled
Medeltida Skaraborg
Locations
Info

Genom denna tur i det medeltida Skaraborg får du en inblick i hur samhället såg ut under medeltiden. På några av platserna finns det föremål som du kan se i 3D-format. För att få upp dessa i skärmen måste du befinna dig på platsen. 

Produktion: Visit Skaraborg
Manus: Hjalmar Olsson ord & vision
Uppläsare: Elisabet Karlson
Ljud & musik: Ulf Söderberg ljud & musikproduktion

 

To get the information in English, click on the globe icon at the bottom, left of the text "starta tur".

 

 

 

 

 

Husaby - svenska kristendomens vagga
Foto: Jesper Anhede

Lyssna först på berättelsen och klicka sedan på AR-symbolen i bilden ovan.
Du får då upp bilden av Husaby biskopsstol. Ett ytterst fåtal så kallade biskopsstolar från tidig medeltid finns bevarade i Sverige. De tillhör våra äldsta bevarade möbler i landet. Placerade som ett högsäte framme i koret användes de av biskopar och andra betydelsefulla personer vid besök i kyrkorna. Stolen i Husaby är i romansk stil och troligen tillverkad på 1100-talet. Spår av färg visar att den varit bemålad. Originalet finns att se på Västergötlands museum i Skara.

Berättelsen i text:

Det var här i Husaby som Olof Skötkonung runt år 1000 blir den förste svenske kungen som låter döpa sig. Efter dopet skänker han sedan sin kungsgård på platsen till ett nytt biskopssäte – landets första. Först senare flyttar biskopssätet till Skara. Från den här platsen sprids kristendomen över det dåvarande riket.

Kyrkotornet på Husaby kyrka är mycket gammalt, förmodligen uppfört redan på 1000-talet – innan själva stenkyrkan. Lägg märke till de runda sidotornens grovhuggna sandsten och små fönsteröppningar. Tornet var från början förmodligen en försvarsanläggning dit bygdens folk kunde fly i tider av oro. Intill tornet låg då en stavkyrka i trä.

Utanför kyrkans ingång finns två unika gravkistor med gavelhällar. Sägnen säger att Olof Skötkonung är begravd i en av dessa gravmonument. I verkligheten vet man inget om de skelett som finns under stenkistorna. Men visst är det en spännande tanke att Olof Skötkonung vilar vid platsen för sitt dop!

Även inne i kyrkan finns flera märkliga detaljer. Exempelvis har Husaby kvar det gamla kor-skranket vilket är mycket ovanligt. I koret finner du en bild av biskopen S:t Sigfrid som var den som döpte Olof Skötkonung. Han avbildas bärandes på tre avhuggna huvuden. Varför det?

Det här och mycket mer kan du få veta inne i kyrkan. Själva källan där man tror att kung Olof Skötkonung döptes ligger i andra änden av parkeringen.

 

00:00
00:00
Husaby - svenska kristendomens vagga
Guides