OOPS
Map requires javascript enabled
Medeltida Skaraborg
Locations
Info

Genom denna tur i det medeltida Skaraborg får du en inblick i hur samhället såg ut under medeltiden. På några av platserna finns det föremål som du kan se i 3D-format. För att få upp dessa i skärmen måste du befinna dig på platsen. 

Produktion: Visit Skaraborg
Manus: Hjalmar Olsson ord & vision
Uppläsare: Elisabet Karlson
Ljud & musik: Ulf Söderberg ljud & musikproduktion

 

To get the information in English, click on the globe icon at the bottom, left of the text "starta tur".

 

 

 

 

 

Gälakvist - Kungaborgen som försvann.
Foto: Jessica Bergstrand

Lyssna först på berättelsen och klicka sedan på AR-symbolen i bilden ovan.

Du ser nu en gammal sko. Denna har inte hittats precis här, men är funnen i Skara och är ifrån medeltiden. Man kan tänka sig att de män som vistades här i Skara borg var av det högre ståndet och kan tänkas ha haft sådana skor som denna. Idag tycker vi att de medeltida skorna är ganska lika varandra. Det fanns dock en mängd varianter av skor och stövlar. Ibland var de prydda med färgglada band, trådar, genombrutna eller präglade mönster som dessa. De flesta skotyperna sattes samman av olika delar som tex sula och ovanläder. Ovanlädret i sig kunde beså av flera delar. Skorna måste ha slitits ut ganska fort på de ojämna gatorna. Trasiga skor - ofta sulor med hål i är vanliga utgrävningsfynd.

Berättelsen i text:

Idag ser du bara en gräskulle, men en gång låg här en kunglig borg – Skara hus eller Gälakvist. Tänk dig ett stort fyrkantigt stenhus omgivet av en bastant mur och en träpalissad. Där inne vistades kungarna av Bjälboätten när de kom på besök. Vi förflyttar oss nu till år 1278.

Detta år attackeras kungens Gälakvist i ett plötsligt anfall. Det är de så kallade Filipssönerna på Ymseborg som attackerar Gälakvist i ett uppror mot kung Magnus Ladulås. Kungen själv är inte på plats men hans fogde Herr Ingmar attackeras och slås ihjäl av upprorsmakarna. Kungens svärfar, greve Gerhard av Holstein, fängslas och förs till rebellernas fästning Ymseborg i nordöstra Västergötland. Kung Magnus gemål, drottning Helvig, klarar sig genom att fly in dominikanerklostret inne i Skara. Där skyddas hon av kyrkans asylrätt.

Upproret vinner mark men två år senare bjuder kung Magnus Ladulås upprorsmännen in till Gälakvist under falska förespeglingar. Erikskrönikan berättar:

Där efter lät konungen skriva brev
Och sköna och välvalda ord hans skrev
Och bad de herrarna till sig fara
Och komma till möte i Skara
Till en gård som hette Gelqwist
Der som herr Ingemar hade livet mist…

Väl framkomna låter kungen gripa upprorsmakarna Johan och Birger Filipsson. De halshuggs samma år i ett torn vid Norrbro i Stockholm. Upproret är nedslaget.

Under 1300-talet mister Gälakvist sin roll och redan på 1500-talet är borgen en ruin. Stenar togs från borgruinen för att bygga Skaraborgs slott som länet fick sitt namn ifrån. Till slut återstår bara en gräsklädd kulle på platsen.

00:00
00:00
Gälakvist - Kungaborgen som försvann.
Guides