Genom denna tur i det medeltida Skaraborg får du en inblick i hur samhället såg ut under medeltiden. På några av platserna finns det föremål som du kan se i 3D-format. För att få upp dessa i skärmen måste du befinna dig på platsen.
Produktion: Visit Skaraborg
Manus: Hjalmar Olsson ord & vision
Uppläsare: Elisabet Karlson
Ljud & musik: Ulf Söderberg ljud & musikproduktion
To get the information in English, click on the globe icon at the bottom, left of the text "starta tur".
Lyssna först på berättelsen och klicka sedan på AR-symbolen i bilden ovan.
Du får då upp bilden på själva Adalvardkalken som är en av de nattvardsbägare som man hittat i Biskop Adalvards krypta på 1700-talet. Sannoligt har nattvardskalken följt Adalvard i graven år 1064.
Berättelsen i text:
På den här platsen har det funnits en kyrka i tusen år. Enligt Västgötalagens biskopslängd var det under biskop Adalvard den äldre som byggandet av den första kyrkan påbörjades i mitten av 1000-talet, men den kyrka som finns idag stod klar år 1150.
Biskop Adalvard ligger begravd i Skara domkyrkas romanska krypta och i graven har man hittat två gravkalkar, alltså nattvardsbägare. På den ena, funnen vid en utgrävning på 1700-talet, står det: "ADALVVARDUS PECCATOR", Adalvard syndare.
Missa inte kryptan om du går in i kyrkan.
På 1200-talet byggdes kyrkan om i gotisk stil. Man hade då en viss kyrka som förebild - kan du gissa vilken? Om du lutar huvudet bakåt och tittar upp mot tornen kommer du kanske att tänka på en annan känd kyrka med två höga västtorn. En ledtråd till: Ser du djurhuvudena med böjda horn som sticker ut från tornen högt där uppe? Just det – förebilden hette Notre Dame i Paris. Den gotiska stilen ville bygga på höjden och släppa in ljus – det höga fönstret ovanför ingången är exempel på det.
I den medeltida Skara domkyrka fanns dock något som var märkvärdigare än både nattvardskalkar och glasfönster – en relik som kunde vara värd hela resan - en tagg av Kristi törnekrona! Taggen fördes till domkyrkan av en av Skaras mest framträdande biskopar – Brynolf Algotsson på 1200-talet. Många pilgrimer kom för att se taggen som biskopen hade fått av Norges kung.
Ingen vet dock var taggen finns idag – en legend berättar att den murades in i en av kyrkans väggar för att undgå Gustav Vasas konfiskering under reformationen på 1500-talet.